ترخیص کالا، قطعا یکی از حساس ترین و شاید سخت ترین قسمت در حوزه صادرات و واردات ترخیص کالا از گمرک می باشد. در چند سال اخیر با توجه به افزایش و گسترش کالاهای قاچاق در ایران، طی دستوراتی عملیات ترخیص کالا از گمرک را به چند بخش تقسیم کرده اند تا از ورود هرگونه کالای قاچاق به کشور جلوگیری شود. اما در مورد خود گمرک و اینکه برای چه اموری تاسیس شده است، قرار است توضیحات های مختصری را در این مقاله بیان کنیم.
ادر این مطلب از سایت آسان تجارت خواهیم پرداخت به یکی از گمرک های فعال و قدیمی در تهران که این روزها به دلیل زمینه سازی در بازار تجارت شاهد ترافیک زیادی از محموله های وارداتی می باشد. مراحل ترخیص نیز در این گمرک شرایط خاص خود را دارد و صاحبان محموله ها با طی و پرداخت برخی فیش های گمرکی اقدام به ترخیص کالای خود می نمایند. گمرک فرودگاه امام خمینی که اگر شما هم علاقه مند به آشنایی با چگونگی ترخیص محموله از گمرک مربوط هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط : ترخیص از گمرک بوشهر
گمرک فرودگاه امام خمینی
گمرک فرودگاه امام خمینی یکی از گمرک های قدیمی در ایران است که در سال 1390 با پیوستن و ادغام دو گمرک مهرآباد و گمرک امانات پستی به صورت رسمی شروع به فعالیت کرد. قبل تر از گمرک نیز فرودگاه امام خمینی همان طور که از نامش پیداست در زمینه خدمات مسافربری و خطوط هواپیمایی مشغول به کار بود که بعدها در طی یک جلسه گمرکات استان تهران بخشی از مساحت و ساختار فرودگاه برای کارهای گمرکی و اداره گمرک فرودگاه امام خمینی اختصاص داده شد.
در حال حاضر که این گمرک مشغول به فعالیت می باشد، به عنوان یکی از مهمترین و بهترین گمرک های هوایی در خاورمیانه شناخته شده است که تمام پروسه های گمرکی از قبیل انبارداری، بارگیری و انتقال محموله در آن انجام می شود. تمامی فعالیت های گمرک هوایی در این بخش از جمله ترانزیت، پست سریع و واردات قطعی و موقت انجام می شود که گمرک امام خمینی را به یک گمرک هوایی بسیار آماده و مجهز تبدیل می نماید.
در مورد خود گمرک امام خمینی هم می توان گفت که از 6 بخش با کاربری های متفاوت تشکیل شده است که به صورت کلی در یک مجموعه فعالیت می نمایند و تجار و صاحبان محموله می توانند بر اساس نوع کالا و نحوه ترخیص به هر یک از بخش های آن مراجعه نمایند. زیر مجموعه های گمرک عبارتند از دو بخش تجاری، یک بخش برای امانات پستی، بخش امور مسافرتی و در اخر دو بخش که در حوزه تخصصی گمرک نفت مشغول به فعالیت می باشند.
بیشترین نوع انتقال و دریافت محموله در این گمرک از طریق خطوط هوایی است که همه نوع کالا و باری را از سنگین و حجیم تا محموله هایی با وزن کم را پشتیبانی می کند ولی غالبا کالاهای بزرگ و با سنگین را از طریق خطوط هواپیمایی به دلیل هزینه زیاد آن انتقال نمی دهند. اما به طور معمول کالاهایی در تنوع زیاد را می توان مشاهده کرد که از این گمرک ترخیص می شوند، برای مثال تجهیزات الکترونیکی و مدار های از پیش طراحی شده، تجهیزات الکترونیکی برقی، انواع موبایل به همراه لوازم جانبی، لوازم آرایشی و بهداشتی و بسیاری از اجناس و کالاهای دیگر که بیشترین درصد محموله های ترخیص شده را تشکیل می دهند.
مطالب مرتبط : کتاب تعرفه های گمرکی در سال 1401
اهمیت گمرک فرودگاه امام خمینی
گمرک امام خمینی را می توان به چند دلیل بسیار مهم و با اهمیت دانست، یکی از موارد و ویژگی های برجسته آن نزدیکی به استان تهران و از همه مهمتر فرودگاه امام خمینی است که در هزینه های حمل و نقل کالا بسیار موثر است. از عوامل دیگر هم می توان به نزدیکی به جاده های اصلی و ترانزیت اشاره کرد که در سریعترین زمان ممکن می توان حتی به استان های نزدیک نیز محموله را انتقال داد.
علاوه بر دسترسی بسیار خوبی که دارد به دلیل ساخت و آماده کردن امکانات و تجهیزات خوبی که در داخل خود گمرک تعبیه شده است نیز مورد توجه بسیاری از تجار و بازرگانان بین المللی قرار می گیرد، از جمله این موارد می توان به یک انبار بسیار بزرگ که در ساختار خود سردخانه هایی را نیز شامل می شود که برای مواد و وسایل فاسد شدنی طراحی شده است، در مورد خود انبار کالا نیز می توان هر گونه محموله را در هر اندازه و وزنی انبار کرد.
مطالب مرتبط : ترخیص کالای دست دوم
مراحل ترخیص کالا از گمرک امام خمینی
مراحل ترخیص کالا در بسیاری از گمرک ها می شود گفت که مشابه هستند و فقط در برخی جزئیات و یا روند ترخیص کالاهای خاص با هم تفاوت دارند از جمله می توان به برخی معافیت های گمرکی، تعرفه های گمرکی برای کالاهای خاص، مدت زمان ترخیص و تشریفات گمرکی اشاره کرد که ممکن است در گمرک ها متفاوت باشد.
اما در کل اگر بخواهیم یک روند و روتین ترخیص یک کالای معمولی را برای شما توضیح دهیم باید گفت که در ابتدا با دریافت قبض انبار از شرکت هواپیمایی شروع می شود، ابتدا این را بگوییم که در صورت عدم تاخیر در هنگام انتقال هوایی و رسیدن به موقع کالا به گمرک بین 2 الی 3 روز می توانید محموله خود را از گمرک امام خمینی ترخیص نمایید. بعد از اینکه صاحب محموله قبض انبار را دریافت کرد نوبت به ثبت سفارش برای کالای خود می رسد که در طی آن دو کد تایید از سوی گمرکی در طی 1 الی 2 روز ارسال می شود بعد از تایید و ارسال کدها، مالک می تواند با پرداخت هزینه و حقوق گمرکی خود محموله خود را ترخیص نماید.
کلام آخر
گمرک فرودگاه امام خمینی در کل یکی از قدیمی ترین و توسعه یافته ترین گمرک های بین المللی است که بسیاری از کالاهای وارداتی به کشور ایران از همین گمرک ترخیص می شوند. در آخر اگر این مطلب برای شما مفید بود می توانید نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.